Η Πρόεδρος του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη.
Η Πρόεδρος του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη.

«Η Ελλάδα, χώρα με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδημισμό λόγω γεωγραφικής θέσης, ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχαν Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», σημειώνει η Πρόεδρος του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη, μιλώντας σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» για τον νέο ρόλο του Μουσείου.

Και προσθέτει: “To Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας επιλέχθηκε να γίνει Εθνικό Μουσείο για το όνομα, την παράδοση, τη διεθνή του καταξίωση. Για τη μοναδικότητα των συλλογών, τις υποδομές και την περιουσία που διαθέτει για τον σκοπό αυτό. Την τεχνογνωσία σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Τους πολλούς και υψηλού επιπέδου επιστήμονες, όχι μόνο στο γραφείο και στα εργαστήρια, αλλά και διαρκώς έξω, στην ελληνική φύση, εκτελώντας εργασίες πεδίου”.

Ακόμη, στην ερώτηση “Τί περιμένουμε από το νέο Εθνικό Μουσείο”, η κυρία Βογιατζάκη απαντά: “Με την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού των εργαστηρίων θα παραχθούν τεχνολογίες και εργαλεία αιχμής για την ακόμη καλύτερη παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, μπορεί να παραχθεί και ένα σπουδαίο φάρμακο για τον άνθρωπο. Ακόμη, Εθνικό Μουσείο σημαίνει καλύτερη διαχείριση της γνώσης για τις οικολογικές διεργασίες και συνολικότερες δράσεις για την προστασία της ελληνικής φύσης…”

Σφαίρα Γαία«Hρθε η ώρα του», καταλήγει η κ. Βογιατζάκη! “Η επένδυση του Aγγελου και της Νίκης Γουλανδρή έχει ανυπολόγιστη αξία. Oχι μόνο γιατί εισέφεραν όλη τους την περιουσία, αλλά και αφιέρωσαν τη ζωή τους, δουλεύοντας για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. Είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσαν να έχουν κάνει. Προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, έχοντας την αίσθηση του σκοπού που επετεύχθη! Γνωρίζω ότι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση είναι μακρύς και δύσκολος. Αισθάνομαι ότι το κομμάτι αυτό ήταν η δική μου αποστολή, που μου εμπιστεύθηκαν ο Aγγελος και η Νίκη, για να ολοκληρωθεί το έργο τους».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Καθημερινής εδώ.