Aγία Ευθυμία, Φωκίδα (της Γεωργίας Κόλλια)Η Φύση είναι σε Κρίση. Σε όλο τον πλανήτη υποβαθμίζεται σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έχει σύνθημα «Ώρα για τη φύση», θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την επάρκεια τροφίμων παγκοσμίως. Τα φυσικά προϊόντα έχουν διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο για την ανάπτυξη φαρμάκων. Η εξαφάνιση ειδών που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, θα στερήσει τον άνθρωπο από ουσίες πολύτιμες για την υγεία του και την αντιμετώπιση άγνωστων μέχρι χθες επιδημιών.

Διεθνείς συναντήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη για διατήρηση της βιοποικιλότητας κατ’ αναλογία με την ανάδειξη του θέματος της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την καταστροφή του φυσικού πλούτου με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους τυφώνες. Η απώλεια και καταστροφική χρήση της φύσης οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτή τη μάχη, η φύση είναι σύμμαχος του ανθρώπου.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας επί πέντε και πλέον δεκαετίες, με διεθνή αναγνώριση, ευρωπαϊκή συνεργασία στις έρευνές του, περιβαλλοντική εκπαίδευση της νέας γενιάς, συμβάλλει στη προστασία του περιβάλλοντος και συμμετέχει στον παγκόσμιο προβληματισμό για τα καίρια θέματα που αφορούν τη συντήρηση της ζωής.

Η 5η Ιουνίου είναι ημέρα αυτοσυνειδησίας για τον άνθρωπο. Στην ανθρωποκεντρική λογική που τον ήθελε κυρίαρχο της φύσης θυσίασε τα δάση, τις λίμνες, τους ποταμούς, τις ακτές. Στο όνομα του κέρδους ρυπαίνει τις θάλασσες, το έδαφος, την ατμόσφαιρα.

Υπάρχει ελπίδα;

Όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση ότι, για να επιβιώσει ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να ενταχθεί στην οικονομία και λειτουργία της φύσης. Να εστιάσει στις αρχές της βιωσιμότητας και να δράσει ΕΓΚΑΙΡΩΣ.

Ελπίζουμε ότι θα το κατορθώσουμε, γιατί γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας όταν πιστεύουμε σε έναν σκοπό.