“Το 1991 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα ίδρυμα για τη διατήρηση και αειφορική διαχείριση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Tο Μουσείο δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανο για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων. Μέσα από ένα δίκτυο εκλεκτών συνεργατών, το ΕΚΒΥ επιδεικνύει υποδειγματική οργάνωση, υψηλή ευθύνη και λαμπρά αποτελέσματα. Τολμώ να πω ότι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην ελληνική πραγματικότητα.”
Νίκη Γουλανδρή
“Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται, έτσι και το ΕΚΒΥ έφτασε στην ωρίμανσή του αποκτώντας αυτοπεποίθηση, γνώση και πείρα, δίχως να πάψει να ανησυχεί και να αναζητά πάντοτε το καλύτερο. Προσπαθεί να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες, ευελπιστώντας ότι και στο μέλλον θα εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια συνέπεια, ακρίβεια και ποιότητα, προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση και αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.”
Σπύρος Ντάφης
Το ΕΚΒΥ σήμερα
Το ΕΚΒΥ λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (www.gnhm.gr) με έδρα τη Θέρμη του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται μέσα στο Αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τα πρώτα έτη της λειτουργίας του, το έργο του κέρδισε την εκτίμηση και υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα και τον κόσμο. Σήμερα, πιστό στις αρχές και τις αξίες του, με σύγχρονο εξοπλισμό, πλούσια αρχεία, εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, καινοτομεί σε θέματα αναγνώρισης, απογραφής, χαρτογράφησης, διαχείρισης, αποκατάστασης και παρακολούθησης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Παράγει γνώση, παρέχει πληροφόρηση, ευαισθητοποιεί το κοινό στην ανάγκη αειφορικής χρήσης, προωθεί την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μελετά τις εξελίξεις, υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις, μένει πιστό στην επιστημονική έρευνα. Ακολουθεί σταθερά μια πολιτική, συμβατή με την αρχή της αειφορίας. Η συμβολή του έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. βραβεία Best LIFE και Natura 2000)._________________________
1EKBY ‘Ενας κρίκος στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. 2008. ΕΚΒΥ.