Μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή που παρουσιάζει στο κοινό τα ελληνικά δάση, τη βιοποικιλότητά τους και τις απειλές που δέχονται, δημιούργησε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Η εφαρμογή «Τα Δάση της Ελλάδας» είναι διαθέσιμη και για φορητές συσκευές με άμεση λήψη από την ιστοσελίδα greekforests.gr
Συνολικά 98 δασικά συμπλέγματα, από το Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη με την ημιερημική χλωρίδα, μέχρι τα δάση της Ροδόπης σε Ελατιά και Φραχτό με τα ψυχρόβια κωνοφόρα, απεικονίζονται πάνω σε έναν διαδραστικό χάρτη. Με ένα κλικ επάνω σε κάθε δάσος, ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφίες και σύντομη περιγραφή του δάσους, και να αντλήσει πληροφορίες για τον τύπο, την ακριβή γεωγραφική θέση, το καθεστώς προστασίας, τα φυτά, τα ζώα και τους μύκητες που φιλοξενεί το οικοσύστημα και τα μονοπάτια που διαθέτει. Παράλληλα, μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για τις πιέσεις που δέχεται το δάσος, αλλά και για όλα τα κοντινά σημεία – φυσικού και πολιτιστικού – ενδιαφέροντος, όπως επίσης να βρει χρήσιμα τηλέφωνα από φορείς και υπηρεσίες της περιοχής.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον επισκέπτη να ενημερωθεί για τη σωστή συμπεριφορά στο δάσος αλλά και να αναφέρει προβλήματα που τυχόν εντόπισε κατά την επίσκεψή του σε αυτό. Τα προβλήματα μπορούν να αφορούν βλάβες, καταστροφές, φθορές κ.λπ., σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως και προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων. Ενδεικτικά τέτοια μπορούν να είναι ξηράνσεις δέντρων, μαζικές προσβολές από μύκητες ή έντομα, μετακινήσεις γαιών (κατολισθήσεις, γεωλισθήσεις, πτώση βράχων κ.λπ.). Η εφαρμογή δίνει επίσης δυνατότητα πρόσβασης και ανάγνωσης του βιβλίου «Τα δάση της Ελλάδας» του αείμνηστου καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ, Σπύρου Ντάφη, στη μορφή e-book.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση με τίτλο «Οικοδόμηση Συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα» – LIFE ForestLife που υλοποιήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – ΕΚΒΥ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα. Συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις αξίες των ελληνικών δασών και, ταυτόχρονα, διευκολύνει την επίσκεψη σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στα πιο γνωστά δάση της χώρας, στα οποία μειώνονται οι πιέσεις και απειλές από την υψηλή επισκεψιμότητα.
Διαδικτυακή επιστημονική πύλη για τα δάση
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου αναπτύχθηκε και η Διαδικτυακή Πύλη Συνεργασίας για τα Δάση (forests-ypen.gr), η οποία απευθύνεται κυρίως σε επιστήμονες. Η Πύλη περιλαμβάνει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη (με σχετική νομοθεσία, τεχνικές εκθέσεις, χάρτες, κατευθυντήριες οδηγίες, δημοσιεύσεις, εκδόσεις και εκπαιδευτικό υλικό), γνωσιακή βάση, εφαρμογή επισκόπησης γεωχωρικών δεδομένων καθώς και μια κοινότητα συζητήσεων. Σκοπός της είναι να διευκολύνει τα μέλη της δασικής κοινότητας σε όλη την Ελλάδα να μοιράζονται γνώσεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των δασών στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και να οικοδομήσουν σχέσεις συνεργασίας. Με μια απλή εγγραφή στην Πύλη, οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου της, είτε στέλνοντας υλικό ενημέρωσης προς δημοσίευση (π.χ. ανακοινώσεις εκδηλώσεων, δελτία τύπου, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ερευνητικών έργων), είτε αποθέτοντας υλικό προς ανάρτηση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και τη γνωσιακή βάση της Πύλης. Ο σχεδιασμός της Πύλης Συνεργασίας για τα Δάση έγινε από το ΕΚΒΥ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.). Την ευθύνη για τη λειτουργία και διαχείρισή της έχει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ.
Στο πλαίσιο του έργου ForestLife πραγματοποιήθηκαν και σεμινάρια κατάρτισης για συγκεκριμένες θεματικές. Παρότι το έργο ολοκληρώνεται, το ΕΚΒΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν, εμπλουτίζοντάς τις με πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό.