INTERREG Europe RIWET

Σύμπραξη δημόσιων φορέων και ιδιωτών για τη διακυβέρνηση της διατήρησης και αποκατάστασης ποταμών και υγροτόπων ως μπλε-πράσινων υποδομών

Περίληψη Έργου

RIWET LogoΤο έργο INTERREG Europe RIWET «Σύμπραξη δημόσιων φορέων και ιδιωτών για τη διακυβέρνηση της διατήρησης και αποκατάστασης ποταμών και υγροτόπων ως μπλε-πράσινων υποδομών» αποσκοπεί στον προσδιορισμό προκλήσεων και λύσεων σε θέματα διακυβέρνησης, σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με τη συμπερίληψη των τοπικών κοινοτήτων, όσον αφορά στη διατήρηση, αποκατάσταση, και διαχείριση ποταμών και υγροτόπων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή συναφών μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, εξασφαλίζοντας υψηλότερη συμμετοχή και δέσμευση των υπηρεσιών, των ιδιοκτητών γης (π.χ. αγροτών), των τοπικών κοινοτήτων και οργανώσεων των πολιτών, και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις βέλτιστες προσεγγίσεις και εργαλεία για τη διαμόρφωση των πιο αποτελεσματικών συμπράξεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Το έργο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους εταίρους να συν-σχεδιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών, ώστε να εξασφαλίζουν ένα μακροχρόνιο μετασχηματισμό.

Διάρκεια έργου: 2024 – 2028

Χρηματοδότηση: Το έργο RIWET χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κονδύλια του INTERREG Europe.

Εταιρικό Σχήμα

Συντονιστής: Province of Drenthe (NED)

Εταίροι:

Province of Drenthe (NED), Valencia County Council (ESP), LIMNE Foundation (ESP), University of Latvia (LAT), Cesena Municipality (ITA), Institute for Ichthyological/Ecological Research (SLO), Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (POL), ELY Centre for South Ostrobothnia (FIN), Rivers Trust (IRE), Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων / ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ (GRE).

Συνεργαζόμενοι φορείς:

  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Ελλάδα
  • Κεντρικές συναφείς υπηρεσίες: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΑΑΤ), Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)
  • Συναφείς υπηρεσίες Περιφερειών
  • Ερευνητικά ιδρύματα: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Θεσσαλίας, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
  • Αγροτικοί συνεταιρισμοί
  • Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Μ.Κ.Ο.

O Ρόλος του ΕΚΒΥ

Το ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ, σε στενή συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της χώρας, θα εστιάσει στην εξειδίκευση, βελτίωση και ενδυνάμωση της εφαρμογής προβλέψεων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 που αφορούν στην προστασία και αποκατάσταση των ελληνικών υγροτόπων. Ειδικότερα θα εστιάσει στα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) που αφορούν στην προστασία των υγροτόπων ως αποθήκες άνθρακα (ΚΓΠΚ 2), ως υδάτινα σώματα που σε περιφερειακή ζώνη ανάσχεσης δεν γίνεται χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων (ΚΓΠΚ 4),  και ως στοιχεία του τοπίου που ευνοούν τη βιοποικιλότητα και συνυπολογίζονται στο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις (ΚΓΠΚ 8). Θα επικεντρωθεί επίσης στις Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης (ΚΑΔ) που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη φύση και τα ύδατα, στα οικολογικά σχήματα και στις επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων όπως υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ, περιφερειακές υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος, αγροτικοί συνεταιρισμοί, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ΜΚΟ κ.ά., μέσω συναντήσεων ενημέρωσης και κατάρτισης. Οι συναντήσεις αυτές επιχειρούν να αναδείξουν ελλείψεις γνώσεων, κενά και εμπόδια σε ζητήματα διακυβέρνησης και πολιτικής, καθώς και συνέργειες που υπάρχουν ή μπορούν να προαχθούν για την εφαρμογή των προβλέψεων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για τους ελληνικούς υγροτόπους. Ειδικότερα, με βάση τον στόχο που θέτουν οι προβλέψεις για τους υγροτόπους, θα αναλυθούν οι προϋποθέσεις και τα στάδια που απαιτούνται για την επίτευξή του και την εφαρμογή των προβλέψεων. Για τον σκοπό αυτόν, θα εφαρμοστεί η μεθοδολογική προσέγγιση της Θεωρίας της Αλλαγής (Theory of Change). Η μέθοδος αξιοποιείται στο πλαίσιο του έργου, για να υποστηρίξει την εξασφάλιση ενός μακροχρόνιου μετασχηματισμού στην προστασία των ελληνικών υγροτόπων, να ενσωματώσει, μέσω του ανοιχτού διαλόγου, τις εναλλακτικές προοπτικές, τις υποθέσεις και τις διαφορετικές αποκρίσεις των διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να διαμορφώσει ένα  κοινό όραμα για τους υγροτόπους.

Τέλος, το ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ θα αναπτύξει έναν Οδηγό για την εφαρμογή των αγροπεριβαλλοντικών και κλιματικών δεσμεύσεων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας σε σχέση με την προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση των ελληνικών υγροτόπων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και στοιχεία αναγνώρισής τους από τους αγρότες και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράκτια έλη που περιβάλλονται από γεωργική γη στη λιμνοθάλασσα Αράξου του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς | Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΥ / Λ. Λογοθέτης
Παράκτια έλη που περιβάλλονται από γεωργική γη στη λιμνοθάλασσα Αράξου του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς | Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΥ / Λ. Λογοθέτης
Εκβολές ποταμού Εύηνου | Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΥ / Λ. Λογοθέτης
Εκβολές ποταμού Εύηνου | Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΥ / Λ. Λογοθέτης

Ενδεικτικά παραδοτέα

  • Οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης και των αγρο-περιβαλλοντικών και κλιματικών μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση των υγροτόπων μέσα στην ΚΑΠ (κριτήρια επιλογής, διαδικασία υλοποίησης, παρακολούθηση).
  • Εγχειρίδιο για την αναγνώριση υγροτόπων από τους αγρότες.
Μετάβαση στο περιεχόμενο