Δειγματοληψία στη Λίμνη Κάρλα μετά την καταιγίδα Daniel | Φωτ. Αρχείο ΕΚΒΥ
Δειγματοληψία στη Λίμνη Κάρλα μετά την καταιγίδα Daniel | Φωτ. Αρχειο ΕΚΒΥ
Τεχνητή Λίμνη Κάρλα | Φωτ. Αρχείο ΕΚΒΥ
Τεχνητή Λίμνη Κάρλα | Φωτ. Αρχειο ΕΚΒΥ

Η εκπρόσωπος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ) κ. Βασιλική Τσιαούση, παρουσίασε τις επιδράσεις της καταιγίδας Daniel στην τεχνητή λίμνη Κάρλα, στη Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την Οικολογική Ταξινόμηση των Υδάτινων Οικοσυστημάτων (ECOSTAT), κατά την εφαρμογή της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα Ύδατα.

Στη συνάντηση, που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 16 Οκτωβρίου 2024, συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η οικολογική ταξινόμηση ενόψει της κλιματικής αλλαγής, η αποκατάσταση της συνέχειας των ποτάμιων οικοσυστημάτων, και η χρήση τεχνολογιών όπως το περιβαλλοντικό DNA και τηλεπισκόπηση στην παρακολούθηση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Επιπλέον, στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τίτλο «Η κατάσταση των υδάτων στην Ευρώπη 2024: η ανάγκη για βελτιωμένη ανθεκτικότητα των υδάτων». Η Έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση των υδάτων της Ευρώπης και σκιαγραφεί τρεις κύριες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η διαχείριση των υδάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

  1. Προστασία και αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων
  2. Επίτευξη της φιλοδοξίας για μηδενική ρύπανση
  3. Προσαρμογή στους κινδύνους λειψυδρίας, ξηρασίας και πλημμυρών.