Σκοπός του ΕΚΒΥ είναι η προώθηση της αειφορικής διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης και της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το κτήριο του ΕΚΒΥΤο ΕΚΒΥ παράγει γνώση, παρέχει πληροφόρηση, ευαισθητοποιεί το κοινό, προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την κατάρτιση, μελετά τις εξελίξεις, υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις. Μετέχει σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και δίκτυα και σε πρωτοβουλίες επιστημονικής διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της φύσης. Υποστηρίζει πολιτικές συμβατές με την αρχή της αειφορίας. Διατηρεί ενημερωμένα αρχεία πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές.

Η εκτίμηση των αλλαγών στα οικοσυστήματα - περιλαμβανομένων των αλλοιώσεων που προέρχονται από τη μη αειφορική άσκηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά και από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή - και η τεκμηρίωση πολιτικών και μέτρων για την αποτροπή της υποβάθμισής τους, η αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και ανόρθωση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας γλυκού νερού για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα, η ευρεία μεταφορά της γνώσης για τις λειτουργίες και αξίες των φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και για τις αειφορικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται, αποτελούν προτεραιότητες στη δράση του.
 

 


Πρόσφατες ειδήσεις

Τρίτη, 1/06/2021

Χαιρετισμός της Προέδρου του ΜΓΦΙ Φαλής Βογιατζάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  

 

Δευτέρα, 9/11/2020

Μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του Covid-19 στο ΕΚΒΥ

Στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, η εξυπηρέτηση κοινού θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, με ραντεβού. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των επισκεπτών στους χώρους μας καταγράφονται για λόγους ιχνηλασιμότητας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στους αριθμούς τηλεφώνων και στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας που γνωρίζετε. Η επικοινωνία με τη Γραμματεία γίνεται στο τηλέφωνο 2310 473320. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Τρίτη, 9/06/2020

Στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των επισκεπτών στους χώρους μας καταγράφονται για λόγους ιχνηλασιμότητας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στους αριθμούς τηλεφώνων και στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας που γνωρίζετε. Η επικοινωνία με τη Γραμματεία γίνεται στο τηλέφωνο 2310 473320. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

 

Πέμπτη, 4/06/2020

Μήνυμα της προέδρου του ΜΓΦΙ κ. Φαλής Βογιατζάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
 

Τετάρτη, 6/05/2020

Στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, το ΕΚΒΥ εφαρμόζει συνδυασμό τηλεργασίας, εργασίας στο γραφείο / εκ περιτροπής εργασίας για το προσωπικό του, κατά περίπτωση, με τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων προφύλαξης. Οι εργασίες μας εκτελούνται ομαλά. Η υποδοχή επισκεπτών στους χώρους μας γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των επισκεπτών καταγράφονται για λόγους ιχνηλασιμότητας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στους αριθμούς τηλεφώνων και στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας που γνωρίζετε. Η επικοινωνία με τη Γραμματεία γίνεται στο τηλέφωνο 2310 473320. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Περισσότερες ειδήσεις...

Δικτυακός τόπος για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας

 

www.biodiversity-info.gr

Ψηφιακό αποθετήριο
του ΕΚΒΥ

http://repository.biodiversity-info.gr

Ψηφιακή βιβλιοθήκη
του ΕΚΒΥ

http://ekby.openabekt.gr/

Χάρτης φύσης και βιοποικιλότητας

http://ekbygis.biodiversity-info.gr/map

29 χρόνια ΕΚΒΥ 

Κτήριο ΕΚΒΥ

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 συμπληρώθηκαν είκοσι εννέα χρόνια από τότε που το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στην ίδρυση του ΕΚΒΥ, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΠΕΧΩΔΕ.
 

Πρόσφατες ενημερώσεις

Νέα - Ειδήσεις | 1/06/21

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις | 24/11/20

Νέα - Ειδήσεις | 09/11/20

Νέα - Ειδήσεις | 30/10/20

Τέθηκε σε λειτουργία την άνοιξη του 2012 το δίκτυο παρακολούθησης των λιμνών της Ελλάδας με βάση την Οδηγία Πλαίσιο για τα ύδατα (Οδηγία 2000/60/ΕΚ, άρθρο 8), που εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο παρακολούθησης των υδάτων της χώρας. Το ΕΚΒΥ έχει την ευθύνη για την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών. Προσφάτως, εγκρίθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης του δικτύου για την περίοδο 2016 - 2023.

«Επιχορήγηση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων για την υλοποίηση του έργου “Λειτουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης των υδάτων των λιμνών της Ελλάδας (Οδηγία 2000/60/ΕΚ)”»
 

Ενημέρωση για τις δειγματοληψίες του ΕΚΒΥ στις λίμνες της χώρας

Εγγραφείτε στον κατάλογο αποδεκτών των ενημερωτικών μας μηνυμάτων

* υποχρεωτικά πεδία

Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο αποδεκτών μας, μέσω της επιλογής "Διαγραφή από τον κατάλογο" που θα βρείτε σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα που θα λαμβάνετε από εμάς.

 

Το ΕΚΒΥ στο YouTube

Ακολουθήστε στο ΕΚΒΥ στο Twitter

EKBY, 2021